Sosiaalipanoraama paljastaa totuuden ihmissuhteistasi 10 minuutissa – kokeile itse

mennessä elo 10, 2018

Tiedäthän tilanteen, jossa sinulla on monilta osin ihana kumppani, mutta silti suhdetta – tai oikeastaan kaikkia suhdeviritelmiäsi – hiertää jokin toistuva ongelma?

Se voi olla riittämättömyyden tunne, hylätyksi tulemisen pelko, taipumus viehättyä narsisteista tai sitoutumiskammoisista tyypeistä, luottamuspula puolin tai toisin tai taipumus kantaa kaikkien muiden taakka omilla harteillasi.

Aivan kuin jokin mystinen näkymätön voima vetäisi sinua jatkuvasti karikoita kohti ja estäisi sinua nauttimasta täysiä elämästäsi ja ihmissuhteistasi. Jollain tasolla aavistat, että asia voisi olla toisinkin. Olet kuitenkin nähnyt ihmisiä, jotka ovat onnellisia ja rakastettuja. Ehkä sinäkin voisit olla sellainen.

Tuo näkymätön voima on tiedostamaton mielemme, joka määrittelee pitkälti sen, miten me käyttäydymme – ja miten toimimme ihmissuhteissamme.

Mieti millaista elämäsi olisi, jos sinulla olisi oikoreitti oman tiedostamattoman mielesi ihmissuhdeosastolle? Pystyisit tarkkailemaan suhteita ja tilanteita aivan uusin silmin – ja vapautumaan niistä samperin sinnikkäistä, toistuvista ongelmista.

Pari vuotta sitten opin, että tällainen oikoreitti on olemassa. Se on nimeltään sosiaalipanoraama, joka on hollantilaisen psykoterapeutti Lucas Derksin kehittämä malli ihmissuhteistamme tiedostamattomassa mielessä. Se on ikään kuin ihmissuhteiden 3D-kartta mielemme avaruudessa. Sosiaalipanoraamaa tarkastelemalla näemme suoraan, mitkä ihmissuhteet ovat ongelmallisia, ja saamme suoria vihjeitä siitä, mikä suhteissa mättää. Sosiaalipanoraama-malliin kuuluu myös yksinkertaiset työkalut näiden hankalien suhteiden parantamiseen tiedostamattoman mielen tasolla.

Sosiaalipanoraama tai tuttavallisemmin ”sospan” on ollut heittämällä nopein ja toimivin väline omien ihmissuhdemallieni oikomisessa, joka tässä vuosien tutkimusmatkallani on vastaan tullut. Se perustuu sosiaalipsykologiaan ja NLP:hen ja on vielä valitettavasti varsin pienen piirin tietoisuudessa. Siksi haluan tämän artikkelin myötä nostaa sen ansaitsemaansa valokeilaan.

Tiedän, että tämä voi kuulostaa ”liian hyvää ollakseen totta” -tyyppiseltä markkinointihapatukselta. Mutta kehotan, että perehdyt asiaan itse ja kokeilet homman toimivuutta käytännössä. Pystyt tekemään sen vaikka tältä istumalta, eikä se maksa sinulle kuin noin 10 minuuttia aikaasi. Parhaassa tapauksessa opit tutkimaan ihmissuhteitasi tiedostamattoman mielesi Matrixissa kuin paraskin rakkauden hakkeri – ja pystyt vieläpä auttamaan ja viihdyttämään kavereitasi näillä taidoilla!

Miten sosiaalipanoraama toimii?

Ihmissuhteet ovat tallentuneet tiedostamattoman mielen sopukoihin tietynlaisena 3D-karttana, jota kutsutaan sosiaalipanoraamaksi. Tuossa kartassa esiintyvien ihmisten mielikuvia kutsutaan henkilöitymiksi. Henkilöitymä on yksinkertaistettu malli ihmisestä ja hänen ominaisuuksistaan, joihin kuuluvat mm:

  1. Nimi
  2. Sijainti (etäisyys, suunta, silmien korkeus, katseen suunta, koko)
  3. Kyvyt ja taidot

Henkilöitymän sijainti kartalla on siinä mielessä kiinnostava seikka, sillä se määrittää suhteen laadun.

Nuo sijainnit vilahtelevat puheessammekin, vaikkemme siihen aiemmin oliskaan kiinnittäneet huomiota. Esim. kun puhumme lähipiirin ihmisistä, kaukaisista sukulaisista, siitä miten joku katsoo nenänvarttaan pitkin tai että jonkun kanssa on välit poikki, viittaamme oikeastaan henkilöitymien paikkaan sosiaalipanoraamassamme!

Jotta tämän kaiken hahmottaminen olisi helpompaa, henkilöitymät sijainteineen voi piirtää kynällä paperille sospan-kartaksi. Seuraavaksi näet siitä esimerkin, jonka ohessa on selitetty merkintätapoihin liittyviä hienouksia.

Haluatko tutkailla, minkälaisia totuuksia tiedostamaton mielesi paljastaa ihmissuhteistasi? Löydät siihen ohjeet seuraavalta videolta. Jos mieluummin otat ohjeet kirjallisena, löydät ne heti videon alta.

Esitän videolla vielä muutaman esimerkin lisää siitä, mitä sosiaalipanoraamat ovat ongelmallisista ihmissuhteista tuoneet tietoisuuteen. Jos haluat skipata suoraan oman sospanin piirtelyyn, se alkaa kohdassa 6:53.

Laadi oma sosiaalipanoraamasi

Nappaa jostain kynä ja paperia (A4 on hyvä, puolikaskin riittää) ja ruvetaan hommiin!

Piirrä alkajaisiksi keskelle paperia oma henkilöitymäsi eli pallo (jos olet mies) tai neliö (jos olet nainen) tai vaikka pyöreäkulmainen neliö (jos et kuulu em. lokeroihin). Piirrä keskelle oman nimesi etukirjain ja tyypille vielä pieni väkänen nokaksi osoittamaan ylöspäin klo 12 suuntaan.

Seuraavaksi otetaan tarkasteluun otetaan nämä veijarit:

  • Paras kaveri
  • Kumppani tai exä (tai joku jonka voisit kuvitella olevan kumppanisi)
  • Exä
  • Isä
  • Äiti
  • Lapset
  • Sisarukset
  • Joku kuumottava tyyppi, esim. esimies

Kuinka löydän henkilöitymän?

Aloita ystävästä, jonka kanssa sinulla on hyvät tai neutraalit välit. Ajattele valitsemaasi henkilöä ja koe ne tunteet, joita hän sinussa herättää. Testaa, mikä on itsellesi luontevin tapa löytää henkilöitymä:

  • Näkö: Missä näet mielikuvan tyypistä?
  • Tunne: Anna tunteen osoittaa, missä henkilöitymä sijaitsee
  • Kuulo: Kutsu henkilöä nimeltä. Mistä hän vastaa?
  • Kaikki maailman ihmiset: Kuvittele kaikkien maailman ihmisten joukko. Missä heidän 
joukossaan henkilöitymä sijaitsee?

Jo pienikin aavistus siitä suunnasta, missä henkilöitymä voisi sijaita, riittää tässä tapauksessa. Tarkista suunnan lisäksi tyypin etäisyys, silmien tason korkeus verrattuna omiisi ja katseen suunta. Piirrä henkilöitymä paperille oikeaan suuntaan, merkkaa viereen etäisyys ja hänen silmiensä tason korkeus verrattuna omiisi ja merkkaa nokalla hänen katseensa suunta. Muista pistää nimen alkukirjain (tai kaksi) paikoilleen, niin pysyt kärryillä siitä, kuka oli kuka.

HUOM! Nyt ei haeta muistikuvia tilanteista, joissa olet ollut ko. henkilön kanssa tekemisissä. Eli jos mielikuvissa esiintyy esim. keittiönpöytiä, sohvia tai sukujuhlia, niin pistä ne mielikuvat sivuun. Keskity uudelleen tunnustelemaan henkilön herättämää tunnetta ja odota niin pitkään, että mielikuva tai tuntemus pelkästään tästä henkilöstä ilmaantuu johonkin suuntaan.

Toinen HUOM! Jos yksiselitteisen selkeää sijaintia jollekulle ei löydy, tuolla henkilöitymällä voi olla useitakin sijainteja. Se on tavallista, kun kyseessä on ristiriitaisuuksia sisältävä suhde.

Etsi samalla metodilla muut läheiset listalta. Jos uteliaisuus iskee, mikään ei estä laajentamasta tutkimuksia!

Mitä sijainnit kertovat?

Sitten päästäänkin jännän tulkintavaiheen äärelle.

Sosiaalipanoraaman kehittäjä herra Derks löysi lukuisien ihmisten sosiaalisia panoraamoja tutkittuaan tiettyjä toistuvia suhteen laadusta kertovia kaavoja, joihin äärelle pääsemme aivan pian.

Silti se tärkein seikka, joka suhdettasi muihin kaikkein eniten määrittää, on se miltä henkilöitymän sijainti sinusta tuntuu. Tutki siis, mitä tunteita ja ajatuksia sinussa herää, kun sospanissa:

  • Joku on lähellä / kaukana
  • Joku katsoo sinua päin / ohitsesi
  • Jonkun katse on silmiesi yläpuolella / alapuolella / samalla tasolla

Mitä yhtäläisyyksiä huomaat niiden sijainneissa, joiden kanssa sinulla on hyvät välit?

Entä niiden kanssa, joiden kanssa välit ovat kehnommassa jamassa?

Sitten voitkin tarkistaa, löydätkö kartaltasi henkilöitymiä seuraavista sijainneista ja minkälaisia tuntemuksia ne herättävät:

  • Edessä keskellä
  • Selvästi yläpuolella
  • Iso ja lähellä, uhkaavan tuntuisena
  • Limittäin minän kanssa tai ympäröi sen kokonaan
  • Kääntynyt täysin poispäin
  • Henkilöitymällä kaksi tai useampia sijainteja
  • Kuolleita henkilöitymiä samassa tasossa muiden elävien kanssa

Nämä kaikki ovat yleensä oireita siitä, että suhteessa on jotakin häikkää. Tällaisia suhteita on hyvä hieman korjailla tuolta tiedostamattoman mielen kerroksista, jotta ne voivat sitten kääntyä kukoistukseen – tai edes neutraalimpaan suuntaan – tosielämän puolella.

(Tässä pitäisi olla lomake, jonka avulla voit tilata itsellesi infopaketin, jossa selitetään yleisimpien sijaintien merkitykset ja miten voit niitä muuttaa omaksi parhaaksesi. Ongelma saattaa tulla vastaan, jos käytät Facebookin omaa selainta. Kokeile kopioida linkki johonkin muuhun selaimeen ja tsekkaa josko saisit siellä lomakkeen esiin.)

Miten suhteita muutetaan?

Sosiaalipanoraamassa pelataan sillä oletuksella, että yksipuolinen muutos suhteessa voi muuttaa asenteita ja odotuksia myös vastapuolessa. Ja näin se ihmeellisen usein on.

Koska me olemme tekemisissä aina sen mielikuvan kanssa, jonka olemme luoneet toisesta henkilöstä, kohtelemme toista oman mielikuvamme mukaisesti. Vaikka toinen olisi käynyt ties kuinka monta itsetutkailuretriittiä, emme välttämättä kykene näkemään muutosta jos oma käsityksemme tyypistä on jämähtänyt ns. kivikaudelle.

Vastaavasti, jos otaksumme että joku ei osaa kuunnella tai olla ymmärtäväinen, otamme tämän asenteen jo valmiiksi lompsiessamme vuorovaikuttamaan kyseisen henkilön kanssa. Silloin hän ei taaskaan saa mahdollisuutta osoittaa oletustamme vääräksi.

Suhteita muutetaan siirtämällä henkilöitymä sopivampaan paikkaan.

Sopiva paikka sospanista löytyy kokeilemalla ja tunnustelemalla.

Voit esimerkiksi tutkia, minkälaisissa sijainneissa hengailevat ne henkilöitymät, joihin sinulla on neutraalit välit. Halutessasi helpotusta suhteeseen jonkun kiusankappaleen kanssa, voit passittaa tuon tolvanan neutraalin jengin sijaintien ja suuntien lähistölle.

Kaikki suhteet eivät kohene ihan vain tällä lailla ”heittämällä”, jolloin tarvitaan jotain muutakin. Ohjeet tällaiseen suhteiden voimallisempaan muutokseen voit tilata tuosta alta.

Sosiaalipanoraama taakkasiirtymien purkajana

Sen lisäksi että sosiaalipanoraama on äärettömän näppärä menetelmä oikomaan nykyisiä ihmissuhteita, se näyttää todellisen voimansa oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun sukellamme ongelmien juurille.

Jos olet perehtynyt psykologiaan enemmänkin, tiedät että suurin osa ihmissuhteitamme rajoittavista käyttäytymismalleista on opittu jo lapsuudenkodissa. Mistä vanhempamme puolestaan ovat oppineet omat mallinsa? Omilta vanhemmiltaan ja sukulaisiltaan tietenkin.

Kirjoitin hiljattain taakkasiirtymistä, joilla tarkoitetaan näitä käsittelemättömiä tunnelukkoja ja ongelmia, jotka ovat siirtyneet perintönä sukupolvelta toiselle.

Sosiaalipanoraaman avulla voimme piirtää lapsuutesi aikaisen ihmissuhdeasetelman paperille yhden valmennustuokion aikana. Kartasta voidaan erottaa mm. kaavat, joissa henkilö joutuu aina kantamaan vastuun muista, hukuttaa itsensä eli samaistuu liikaa joksikuksi toiseksi, kokee jääneensä ulkopuoliseksi muusta perheestä, kokee jatkuvaa turvattomuutta tai yksinäisyyttä. Kun käytöskaavat tiedostetaan, ne voidaan muuttaa sukujuuria myöten.

Tiedostamattomaan mieleen painuneen lapsuudenasetelman näkeminen on monelle käänteentekevä kokemus. Vaikka olenkin näitä prosesseja jo ehtinyt kymmenkunta tekemään, en lakkaa hämmästelemästä sen tehoa ja vaikutuksia asiakkaissani.

Lapsuudenpanoraaman laatiminen vaatii vähän erilaista lähestymistapaa kuin mitä tässä artikkelissa kuvasin ja koulutetun ohjaajan läsnäolon. En siis suosittele kokeilemaan sitä yksin kotona. Mutta mikäli kiinnostuksesi heräsi ja haluat päästä opastuksellani käymään läpi äsken kuvailemani prosessin ja keventämään omia taakkojasi, paras mahdollisuus siihen tarjoutuu JuuriYhteys-retriitillä.