Nooran tarina

Olen Noora Korppi, syntyjäni helsinkiläinen tunne- ja tietoisuusvalmentaja, laulaja-lauluntekijä ja diplomi-insinööri.

Autan ihmisiä pääsemään parempaan yhteyteen tunteidensa ja sitä kautta itsensä kanssa.

Opiskeluaikoinani TKK:lla (nykyinen Aalto-yliopisto) opin, miten tietokoneella ohjelmoidaan. Usean vuoden IT-alalla työskenneltyäni rupesin huomaamaan, että tietotekniset järjestelmät olivat harvoin itsessään syypäitä niiden käyttöön liittyviin ongelmiin. Tiellä olivat ennemminkin ihmisten asenteet ja tarvittavan osaamisen ja tiedon puute.

Tietokoneet toimivat keskenään hyvin samankaltaisella logiikalla. Ihmiset puolestaan eivät tunnu toiminnassan noudattavan juuri minkäänlaista logiikkaa. Se oli sen verran kiehtovaa, että lähdin opiskelemaan mielen ohjelmia ja muita sisäisiä prosesseja.

Mitä syvemmälle itsetutkiskelun ja coachingin maailmaan ajauduin, sitä selkeämmin huomasin, että nykypäivänä monet ihmisten ongelmat ovat oireita siitä, että he eivät koe elämällään olevan merkitystä. Emme pysty tuntemaan saati löytämään merkityksellisyyttä, sillä olemme etääntyneet kehostamme, tunteistamme ja tarpeistamme. Se puolestaan johtuu siitä, että tässä ulkoapäin ohjautuvasssa yhteiskunnassa meistä harva on oppinut etsimään vastauksia sisältään. Sieltä löytyy vastaus siihen, kuka minä olen. Kun se alkaa selkiytyä, myös omat toiveet, halut ja paikka maailmassa alkavat kirkastua.

Tästä alkaa tarinani pitempi versio. Jos päätät lukea eteenpäin, voit myös pohtia, mitä hyötyä minun kokemuksistani ja osaamisestani voisi olla sinulle matkallasi kohti merkityksellisempää elämää.

Mistä kiinnostus itsensäkehittämiseen alkoi?

Nuorempana olin epäsuosittu koulussa, todella ujo ja pelkäsin esiintymistä. 16-vuotiaana aloin saada kavereita netin roolipelichatista ja kyseenalaistaa monia asioita, kuten sitä, että koulun pitäisi olla elämän keskipiste ja tarvitseeko minun onnistua ihan kaikessa. Ulkoapäin tulevat raamit ahdistivat ja masensivat – ja huomasin, että pystyin ihan itse kontrolloimaan tunnetilojani. Ainakin sen verran, että pystyin kääntämään itsesäälin toimintaan potkivaksi itsevihaksi ja rationalisoimaan pois ei-toivotut ihastumiset.

Monen vuoden ahdistuksen ja turtumisen jälkeen vuonna 2008 ryhdyin tietoisemmin purkamaan oman elämäni ongelmavyyhtiä itsepäisellä sinnikkyydellä. Kipinänä toimivat katkera ero parisuhteesta, tukena ollut viisas ystävätär, Esa Saarisen Filosofia ja systeemiäly -kurssi sekä sitkeät flunssa- ja migreenikierteet ja mahaongelmat.

Olen ollut äärimmäisen taitava stressaamaan ja suorittamaan. Olen kokenut että potentiaalini valuu hukkaan. Olen ollut ihan pahuksen väsynyt ja ajoittain masentunutkin. Olen kyseenalaistanut liikaa kaikkea ja varsinkin itseäni. Olen tuntenut itseni ulkopuoliseksi ja vääränlaiseksi, kun juuri mikään valmis muotti ei ole tuntunut minulle sopivalta, oli sitten kyseessä opetusmenetelmät, 8-16 työnteko, parisuhdemalli, ruokavalio tai henkiset opit.

Työstin asioita analysoimalla ajatuksia vimmatusti itsekseni tai ystävien kanssa, kokeilin eri ruokavalioita, lukaisin muutaman elo-opuksen, osallistuin parille itsensäkehittämiskurssille, löysin kehoni ja rentoutumisen joogan ja meditaation kautta ja tutustuin tunteisiin taideterapialla.

Vasta viisi vuotta myöhemmin eli 2013 uteliaisuus voitti ennakkoluulot ja löysin itseni elämäntaitovalmennuskurssilta. Sieltä tarttui mukaan läjä oivallisia työkaluja tavoitteiden saavuttamisen lisäksi myös itsetuntemuksen syventämiseen. Sittemmin syvennyin myös NLP:hen (neurolingvistinen ohjelmointi), johon liittyvät opinnot ovat olleet – alkuvaiheen epäilyksistäni huolimatta – tähänastisen elämäni hyödyllisimpiä.

Mitkä ovat tärkeimmät oppini?

Viimeiset kaksi vuotta onkin ollut melkoista harppomista niin sisäisen työn kuin valmennuksenkin saralla. En vieläkään käsitä, miten niin paljon voi oppia niin lyhyessä ajassa. Arvelen, että osansa on ollut pitkään kypsytellyllä esityöllä, omalla uutteruudella sekä näillä muutamalla ratkaisevalla oivalluksella.

Ehkä näistä tärkeimmistä opeista on jotain hyötyä sinullekin.

  1. Ajattele vähemmän

“Voisin ajatella vähemmän” on ollut yksi suurimpia ja ristiriitaisimpia oivalluksiani. Aiemmin käsittelin ongelmia terävällä analyysiveitsellä, kunnes jossain vaiheessa huomasin, että ihmiseloon liittyvissä asioissa on sellasiakin ulottuvuuksia, jonne ei pelkällä järjellä ulotu. Rupesin varovaisesti antamaan tilaa tunteille, aistihavainnoille ja kehon signaaleille. Sitä kautta aloin päästä käsiksi sellaiseen viisauteen, jonka edessä olen oppinut, kuinka vähän mistään loppujen lopuksi tiedänkään.

  1. Minäkin olen vain ihminen: väsyn, jos en lepää

Kalenteri tursusi töitä, koulua, bänditouhuja, liikkumista ja kavereiden näkemistä. Jossain vaiheessa opettelin merkkaamaan päiviin lounastauot, että muistin syödä. Vaikka valtaosa tekemisestä olikin hirmuisen mukavaa, jouduin kantapään kautta oppimaan että eihän sitä ihminen jaksa ilman vapaapäiviä (= tyhjää kalenterissa) ja lomia. Samaa ovat monet asiakkaanikin ihmetelleet. Nukkumisen lisäksi tarvitsemme kaikki kehollista rentoutumista ja mielen lepuuttamista älykkäiden laitteiden informaatiotulvalta ja huomiota kerjäävältä piipitykseltä.

  1. Olemme kaikki erilaisia ja silti niin kovin samanlaisia

Valmennustyön ja oman sisäisen työni äärellä olen oppinut ymmärtämään, että vaikka ihmiset keskenään ovat hyvinkin erilaisia, käyttäytymisemme perustuu silti yllättävän samankaltaisille ja yksinkertaisille rakenteille. Kun riittävän syvälle ajatusten ja tunteiden verkkoon sukeltaa, sieltä alta paljastuu meille ihan kaikille tutut, vaikkakin tarkoin varjellut, pelot ja tarpeet. Siksi myötätunto on varmin valinta toisten ja itsensä kohtaamiseen.

  1. Harjoittele käytännössä

Olen kyllästänyt itseäni verrattaen vähän elämässä avustavalla kirjatiedolla. Se johtuu siitä, että olen äärimmäisen hidas lukemaan kyseisiä opuksia. Se puolestaan johtuu siitä, että pureskelen lukemani moneen kertaan ja testaan uusia asioita käytännössä omassa elämässäni. Sillä tavoin voin varmistua siitä, mitkä ajatusmallit ja tavat toimivat itselleni parhaiten. Sillä tavoin voin myös varmistaa sen, että parhaat teoriat eivät jää vain koristamaan kirjan sivuja tai helisemään sanoihin, vaan kutoutuvat osaksi omaa elämääni ihan konkreettisesti.

  1. Voin saada apua muilta

Vasta siinä vaiheessa kun oivalsin, että ehkä joku tuolla jossain sittenkin pystyy ymmärtämään kompleksista ajatteluani ja auttamaan minua, rupesi todella tapahtumaan. Omien kokemusteni mukaan tehokkaimmat keinot päästä eteenpäin oman henkisen kasvun kanssa ovat osallistuminen vertaistuelliselle ryhmäkurssille ja keskustelu osaavan coachin kanssa. Se on suurin motivaationi tehdä tätä työtä – haluan auttaa sinua löytämään yhteyden siihen kuka todella olet ja mitä elämältäsi tahdot.

Mitkä ovat vahvimmat piirteeni?

Eräs valmentajakollegani kiteytti olemukseni osuvasti näin: “juhlasekoitus insinööriä ja taiteilijaa”.

Sisäinen diplomi-insinöörini rakastaa monitahoisten systeemien tutkimista ja sitä että saa porautua ongelmien juurisyiden lähteille. Aiemmin luotin rationaaliseen ja laajaan asioiden analyysointiin. Sittemmin opin, että intuitio on usein nopeampi, tarkempi ja osaa ottaa huomioon seikkoja, jotka ovat tietoisen mielen tavoittamattomissa.

Taiteilijan yhdistän siihen monipuoliseen luovuuteen, jota minulle on paiskattu enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Minulla on silmää väreille ja korvaa sävelille, osaan hahmottaa ympäristöäni valokuvaajan linssin läpi ja vangita hetkiä runoilijan herkkyydellä.

Kun nuo taidot sitten juhlavasti sekoittaa ja kuorruttaa pohjattomalla uteliaisuudella maailman ja ihmisyyden ymmärrystä kohtaan, saa läjäpäin uudenlaisia näkökulmia elämään ja melkoisen luovia ongelmanratkaisumenetelmiä. Niistä jos mistä on hyötyä tässä henkilökohtaisessa valmennustyössä eli coachingissa.

Mikä on oman elämäni merkitys?

Vastaukseni tuohon kysymykseen on vuosien mittaan vaihdellut. Välillä olen ollut oman elämäni merkityksestä tietoisempi, välillä millään ei ole ollut mitään väliä.

Tällä hetkellä oman elämäni merkitys on: minun oma elämäni. Se kaikki, mikä kuuluu minun elämääni. Minun elämäni tapahtuu ja toteutuu joka hetki omalla, ainutlaatuisella tavallaan. Se ei ole sidoksissa minkään tietyn asian tekemiseen, vaan siihen kuuluu ihan kaikki vessassa käymisestä hengittämiseen, ajatteluun, töihin ja vuorovaikutukseen. Siihen kuuluu ihan yhtä lailla asiat, jotka ylläpitävät elämääni kuin asiatkin, joita tykkään tehdä ja myös ne asiat, joista en ole ihan niin innoissani.

Se, että olen olemassa, on jo itsessään äärimmäisen jännää, ja vielä jännempää on ajatella, ettei kukaan muu pysty elämään elämääni sillä tavoin kuin minä itse.

Joskus minullakin on epätehokkaita mökötyspäiviä, mutta kun muistan, että ne ovat osa tätä isoa kokonaisuutta ja ehkä vihjaamassa levon tarpeesta, voin toivottaa nekin tervetulleeksi.

Niinä päivinä kun en muista tarkastella asiaa noin kokonaisvaltaisesta perspektiivistä, iloitsen siitä, että saan olla rakkaiden ihmisten kanssa tai omassa rauhassa. Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä asioita joista tykkään ja jotka kuljettavat minua kohti unelmiani.

Mistä sitten unelmoin?

Useamman vuoden olen pohtinut, voisiko itsensäkehittämistä ja pelejä, tarinoita ja seikkailuita jotenkin yhdistää. Olen itse monet kerrat vaikuttunut syvästi ja oppinut paljon itsestäni jo teinivuosina näytelmäroolipelien, improvisaatioharjoitusten, romaanien, elokuvien, musikaalien ja musiikin kautta.

Sillä saralla olen joitain kokeiluja jo tehnytkin, joista mainittakoon Luonneroolipeli ja Lemmenlaiva-näytelmäroolipeli sekä yhdessä Jäänmurtajat-Karlan kanssa toteutettu Rohkeusseikkailu.

Haaveilen fiktiivisen kirjan kirjoittamisesta, joka herättelee lukijansa miettimään omaa elämäänsä. Myöhemmin haluaisin säveltää, sanoittaa ja laulaa kirjan teemojen ympärille kietoutuvan progahtavan rock-levyn. Sitä silmällä pitäen aloitin syksyllä 2015 lauluntekijäopinnot HEO:ssa.

Haaveilen myös siitä, että mahdollisimman moni ihminen löytäisi merkityksen elämälleen. Minusta olisi mukavaa, jos tässä maailmassa olisi enemmän ihmisiä, jotka kokevat todella olevansa elossa ja pystyvät vaikuttamaan omaan onnellisuuteensa.

Kiitos kun jaksoit lukea tarinani!

Jos lukemasi herätti sinussa ajatuksia tai halun tulla juttelemaan näistä asioista kanssani, ota yhteyttä. Tapaan sinut mielelläni!

Rakkaudella,

Noora

Tässä vielä lista tärkeimmistä koulutuksista ja kursseista elämäni varrelta:

2010 Diplomi-insinööri, Aalto-yliopisto
2013 WeCreate International Coach
2014 NLP Practitioner (opettajana Marja-Leena Savimäki)
2014 Yrittäjän ammattitutkinto
2014 WeCreate Master Coach
2015 NLP Coach (opettajana Veli-Matti Toivonen)
2015 NLP Master (opettajana Marja-Leena Savimäki)
2015 Vapaa & Onnellinen (osallistujana ja Aaro Löfin avustajana)
2015 Vapaa & Onnellinen 2 -jatkokurssi
2016 Lauluntekijä, HEO
2016 Social Panorama Consultant

Nopea apu hankaliin ihmissuhteisiin

Ovatko hermot kireällä työkaverin, kumppanin tai anopin tähden? Tilaa tästä sähköpostiisi ilmainen peiliharjoitus, joka antaa nopean huojennuksen tukaliin tilanteisiin taukkien kanssa!

Sinne läks! Jos viestiä ei löytynyt inboksista, vilkaise spämmikansio.