Miksi totuudellisuus on näyttelijän ja ihmisen paras ystävä?

mennessä touko 1, 2018

Mitä yhteistä on koskettavalla näyttelemisellä ja täydesti eletyllä, antoisalla elämällä?

Paljonkin.

Elämäni ensimmäisessä musiikkiteatterikoulun audition-tilaisuudessa ymmärsin, että musiikkiteatteri eli laulaminen ja samanaikaisesti roolihahmon näytteleminen – tai oikeammin roolihahmona oleminen – on yksi vaikeimmista asioista, joita olen koskaan kokeillut.

On muistettava sanat. Niistä on saatava selvää, kun niitä suoltaa ulos. On liikuttava. Ei liian vähän eikä överisti. On osuttava nuottiin. Varsinkin siihen korkeaan ja vaikeaan. On oltava läsnä kehossa. On kerrottava hahmon tarina. On oltava kokonaan toinen ihmisotus ja tunnettava sen tunteita. Ja ennen kaikkea: välitettävä sitä tunnetta.

Jäin pohtimaan, miten tämän kaiken voisi hanskata niin, että esiintyminen olisi uskottavaa. Kaikkia osa-alueita on toki harjoiteltava erikseen. Päätin suunnistaa seuraavaksi kartoittamattomalle alueelle eli näyttelijäntyön kurssille.

Kurssilla perehdyttiin näyttelemiseen Meisner-tekniikan kautta upean Ashlie Walkerin johdolla. Kävi ilmi hyvin nopeasti, että kurssilla ei ollut kyse varsinaisesti näyttelemisen opettelusta. Pikemminkin treenasimme näyttelemisessä käytettävää instrumenttiamme eli tätä kehomielikokonaisuutta sellaiseksi, että sen avulla voisi uskottavasti esittää minkä tahansa näytelmän. Oli se sitten Hamletia tai Chicagoa, kuninkaallista, korstoa tai teiniäitiä.

Mitä sitten harjoittelimme?

Mikä on se taika-aines, joka tekee näyttelijästä uskottavan, kiinnostavan ja koskettavan?

Se on totuudellisuus. Omien todellisten tunteiden ja impulssien mukaan eläminen roolihahmon kautta.

Yleisö teattereissa, leffateattereissa ja kotisohvilla janoaa nähdä ihmisiä, jotka ovat todellisia ihmisiä kaikessa karussa raadollisuudessaan. Niitä, jotka vihaavat, huutavat, pettävät, leikkivät, nauravat ja itkevät hysteerisesti. Niitä, joiden tunnetilat voivat vaihtua monta kertaa minuutissa. Niitä, jotka eivät kaihda eläimellisyyttään.

Taiteen kautta voimme saada kosketuksen siihen villiin lapsenkaltaiseen osaan itsestämme, joka saa meidät hehkumaan eloa. Sitä me haluamme nähdä, siihen me haluamme eläytyä.

Miksi se on niin kiinnostavaa?

Koska olemme niin pahuksen etääntyneitä siitä, mitä todella olemme.

Totuudellisesti eläminen tässä oikeassa elämässä on kelle tahansa haastava tehtävä, kun olemme tottuneet yhteiskuntaan, jossa lähes jokainen on erikoistunut näyttelemään jotain muuta kuin on. Peittämään sen, mitä todella tuntee, mitä haluaa sanoa ja tehdä. Teemme niin, koska haluamme välttää konflikteja ja varmistaa, että meistä pidetään. Se on täysin ymmärrettävää ja luonnollista, mutta mihin se on johtanut?

Valtaosa ihmisistä tukahduttaa tunteitaan, ja sitten ihmetellään, mistä masennus, riippuvuudet ja mielenterveyshäiriöt yllättäen ilmestyivät.

Emmekä me kaipaa enemmän lääkkeitä vaan yhteyden kokemusta ja sellaista rakkautta ja myötätuntoa, joka antaa meidän olla juuri niin hajanaisia, sotkuisia ja hassuja kuin olemmekin. Siksi me tarvitsemme näyttelijöitä, laulajia, niin Temptation Islandin tosi-TV-sankareita kuin viisaita gurujakin osoittamaan ja opettamaan meille, mitä kaikkia puolia tästä ihmiskokemuksesta löytyykään ja että ne kaikki saavat olla.

Kun hölläämme itsekontrollia, elämään rupeaa tulvimaan aivan uudenlainen vapautumisen tuntu. Huomaamme, miten paljon meissä sen tasapaksun ja monin paikoin penseän arkimuurin takana tapahtuukaan. Entä mitä sitten tapahtuisi, jos ilmaisisinkin totuudellisesti tätä pettymystä, ärtymystä, iloa tai nautintoa ulospäin? Sen tutkiminen jääköön itse kullekin harjoitustehtäväksi.

Tärkein asia, jonka Meisner-kurssilla opin oli, että tunteet ovat vain tunteita. Ne tulevat ja menevät. Niitä ei tarvitse pelätä. En ehkä lopulta pelkääkään eniten toisia ihmisiä vaan itseäni, omaa ihmisyyttäni ja todellisten tunteitteni tuntemista ja näyttämistä. Mutta vain totuudellisuuden kautta syntyy syvempi yhteys minuun sekä muihin, ja elämä alkaa maistua makoisaltakin.

PS. Jos näytteleminen ja Meisner-tekniikan opettelu kiinnostaa, kannattaa seurata FB:ssa Actors Academy Finland -sivua.