Mikä muissa ihmisissä on kaikkein ärsyttävintä?

mennessä syys 20, 2016

Mitä ominaisuutta et yksinkertaisesti voi sietää muissa ihmisissä? Mikä saa raivosi rapisemaan ja sappesi sihisemään? Meillä kaikilla on varmasti omat suosikki-inhokkipiirteemme. Valitse listalta oma top3:si. Jos jokin ärsytystriggeri puuttuu, lisää se omaan listaasi.

Itsepäisyys
Kärsimättömyys
Valittaminen
Valehtelu
Läsnäolon puute
Ymmärtämättömyys
Päällepäsmäröinti
Ylimielisyys
Itsensä aliarviointi
Aggressiivisuus
Tyhmyys
Kylmyys
Nuoleskelu
Tyhjän nauraminen
Ahneus
Epävarmuus
Pelokkuus
Hitaus
Epäjohdonmukaisuus
Epäreiluus
Pikkutarkkuus
Leväperäisyys
Kontrollointi
Epäluotettavuus
Tiedostamattomuus

Katso sitten tämä video, jolla kerron mikä minusta on kaikkein raivostuttavin ominaisuus muissa ihmisissä. Sen jälkeen vedän yhteen ja lavennan siihen liittyviä ajatuksia ja kerron, mitä voit oppia omasta ärsyttävien piirteiden kärkikolmikostasi.

Minusta muissa ihmisissä ylivoimaisesti ärsyttävin ominaisuus on se, että he näyttävät meille sen, mitä emme haluaisi nähdä itsessämme eli sen mitä pidämme itsessämme kaikkein ärsyttävimpänä.

Se mikä toisessa ärsyttää, löytyy sinusta itsestäsi.

Sen huomaaminen sattuu joka kerta. Onneksi se jossain vaiheessa rupeaa naurattamaan.

Mutta onko se aina todella niin? Pitkään pyristelin tätä ideaa vastaan, mutta mitä enemmän olen antanut sille tilaa, sitä enemmän sen karun todellinen luonne on ruvennut avautumaan. Sitä enemmän olen oppinut myös itsestäni, vaikka omien pimeiden puolien tunnistaminen on suunnilleen yhtä herkullista kuin kaksi päivää pannussa seissyt kylmä kahvi.

Videolla mainitsin, että rajojamme järisyttävät ärsyttävät asiat lankeavat yleisesti kahteen kategoriaan: ne jotka ovat minulta kiellettyjä (usein tiedostamattomia) ja ne, joista en itsessäni enkä liioin muissa pidä. Sisäinen insinöörini innostui poraamaan tätä jaottelua hieman syvemmälle, ja tunnistin neljä eri alakategoriaa kielletyille ärsytyksenaiheille.

Ennen kuin paljastan tämän jaottelun, haluan tunnustaa, että olen hiukan ärsyyntynyt sisäisen insinöörini analyysivaihteesta. Olen viettänyt monta vuotta opetellen eroon asioiden puhki pähkimisestä, jotta voisin kyetä välillä myös aistimaan ja tuntemaan mitä minussa tapahtuu. Se on läsnäolon ja ärsytyksen reaaliaikaisen tunnistamisen kannalta paljon ajattelua olennaisempaa. Koen että analyysipallottelu vie huomioni tunnekokemuksestani pois, ja siksi suhtaudun siihen nihkeästi. Mutta minä kirjoitankin nyt ainakin jossain määrin loogisesti jäsenneltyä tekstiä. Ehkä tässä kohtaa voin antaa insinöörin heittäytyä hieman villiksi. Tästä valmiiksi pureskellusta tietoisuutta laajentavasta kategoriamallista saattaa nimittäin olla arvaamatonta iloa jollekin muullekin.

5 muissa ihmisissä ilmenevien ärsytystä aiheuttavien ominaisuuksien kategoriaa

1) Jotain ärsyttävää, mitä minussa ei ainakaan ole

Tästä laatikosta löytyvät yleensä ne kaikkein kielletyimmät asiat. Ne, joita olet lapsuudestasi asti joutunut selviytymisesi tähden tukahduttamaan niin huolella, että peräti uskot ettei niitä sinussa ole. Omasta laatikostani on löytynyt mm. en suutu koskaan enkä ole draamaattinen. Näiden asioiden tunnistaminen muissa triggeröi usein suurimman ärsytyksen tai jopa pelon.

2) Jotain ihailtavaa, jota on muilla muttei minulla

Tämän tyyppiseen kateuden ja ärsytyksen heräämiseen kulttuurimme on luonut oivat puitteet. Itsevarmuutta voidaan pitää näillä leveysasteilla röyhkeänä käytöksenä. Toisen menestys on itseltä pois. Kel’ onni on, se onnen kätkeköön, jottei joku vaan ota nokkiinsa. Se jolta on iloitseminen kielletty, ärsyyntyy kuullessaan naurunremakan.

Koin vastikään karmaisevia vihan hetkiä ollessani elämäniloretriitillä. Kuvittelin, että ollakseni mallikelpoinen oppilas, minun tulisi tihkua iloa ja kepeyttä. Mutta kaikkea muuta – löysin itsestäni tarkoin haudattuja masennuksen ja pettymyksen palasia, jotka vaativat huomiotani. Kylläpä hävetti mököttää siellä muiden joukossa. Ja ärsytti, kun muilla näytti olevan niin helppoa ja hauskaa.

3) Jotain mikä on minulta ja muilta kiellettyä

Meillä on lakeja, moraalisääntöjä, uskontoja ja vanhempia, jotka kertovat minkälainen toiminta ei ole ihmiselle hyväksi, jos haluamme yhteiselon sointuvan sopuisasti. Ei saa huutaa bussissa, ei saa etuilla kassajonossa, älä kyseenalaista auktoriteettiasemassa olevia, älä himoitse toisen puolisoa äläkä postaa itsestäsi liikaa selfieitä someen. Kieltojahan riittää. Mutta jotkut ihmiset kuitenkin rikkovat niitä. Kuinka he kehtaavat!

4) Jotain, mihin en itse syyllisty, kun sen kohteeksi joutuminen on minusta niin tukalaa

Kilttien ja herkkien ihmisten helmasynti on säästää muita kohtelulta, jonka he itse ottavat raskaasti. Yksi keskeisimpiä teemoja on se, että he eivät saa tuottaa pettymystä. Kaverille ei tehdä ohareita, dl:istä ei lipsuta, lähdetään treffeille mieluummin kuin annetaan pakit heti kättelyssä eikä varsinkaan ilmaista omaa ärtymystä.

Oma viimeisin oppituntini tällä saralla on liittynyt päätösten eestaas venkslaamiseen, mikä on ollut itselleni pitkään anteeksiantamaton synti. En halua antaa ulospäin sekavaa ja päämäärätiedotonta vaikutelmaa. Kun kerran jotain päätän tai sanon, sen on myös pidettävä. Mutta elämä tapahtuu tämänkin asian kohdalla eri lailla kuin olin suunnitellut.

5) Jotain, mitä ehkä joskus tunnistan itsekin tekeväni, mutten sallisi muiden tekevän niin, koska se on minusta niin ärsyttävää

Tässä kohtaa ollaan siis jo tietoisia siitä, että muissa ärsyttävät piirteet ovat myös itsessä. Ne ovat ehkä huonoja tapoja, joista olet koettanut jo päästä eroon. Omalla kohdallani semmoisia ovat mm. kärsimättömyys, stressaaminen ja fokuksen pitäminen siellä, mikä on pielessä.

*

Kaikki kategoriat edustavat siis jollain tapaa itseltämme kiellettyjä asioita. Joudumme tukahduttamaan niitä puolia itsestämme. Olemme ehkä tehneet niin jo lapsesta saakka. Ne puolet eivät kuitenkaan vanhempien kielloista huolimatta katoa mihinkään.

Kun joku muu sitten irrottelee menemään ja elää vähän isommin, tukahdutettu sisäinen lapsemme nostaa uteliaana päätään tunnistaessaan toisen käytöksessä jotain tuttua. Mutta päänsisäinen kurinpalauttajamme, joka myös superegona tunnetaan, napauttaa meidät nopeasti takaisin ruotuun. Se ärsyttää lasta, mutta superego tuomitsee ärsyyntymisenkin lapsellisena käytöksenä. Lapsi pettyy ja tulee surulliseksi, ja taas on yksi kerros negatiivisia tunteita haudattu odottamaan päivää, jolloin tietoisuuden valokeila osuu kyseiseen sontaläjään tai kuppi menee nurin.

Nyt palauta mieleesi ne top3-ärsykkipiirrettäsi ja pohdi, millä tavalla kyseiset piirteet ilmenevät itsessäsi, jos ilmenevät ollenkaan. Voit halutessasi syynätä tuon 5 kategorian listan läpi ja laittaa piirteet osuvimpiin kategorioihin. Muista tätä tehdessäsi, että se on ihan ok, että sinussakin on ärsyttäviä piirteitä. Olethan ihminen. Sitä paitsi kyvystä ilmentää ärsyttäviä piirteitä voi vielä joskus olla odottamattoman paljon hyötyä.